Skip to main content

· 4 min read
Bengi O.

Biliyorsunuz ki dijital dönüşüm sayesinde özellikle pandemiden sonra, fiziksel olarak gerçekleştirdiğimiz birçok işlemi elektronik ortama taşıdık. Bu işlemlerin kapsamına, elektronik ortamda imza atabilmek de dahil oldu.

BTK’nın yayınladığı rapora göre özellikle pandemi dönemiyle beraber elektronik imza kullanımında ciddi oranda bir artış söz konusu. Bu yazımızda size e-imza kullanmanız için 5 önemli nedenden bahsedeceğiz.

· 6 min read
Bengi O.

Bilindiği üzere her şirket için birtakım gizli tutulması gereken bilgiler mevcuttur. İşletmeler müşteri ilişkilerine zarar verebilecek, iş kayıplarına yol açabilecek ve şirketin büyümesini tehdit edebilecek hassas bilgilerin yayılması gibi durumlara önceden önlem alabilmek için gizlilik sözleşmesi hazırlamaktadırlar. Özellikle son zamanlarda girişimcilik sektöründeki gelişmelerle beraber gizlilik sözleşmeleri konusu da ivme kazanmıştır.

Esasen kanunla düzenlenmemiş olan bu sözleşme türü zaman içerisinde ihtiyaçtan ortaya çıkmış ve ticari hayatta oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Firmalar arasında, firma ile çalışanları arasında, e-ticaret siteleri ile tüketiciler arasında ve daha birçok alanda gizlilik sözleşmesi imzalanması adeta zorunluluk haline gelmiştir.

Bu yazımızda size gizlilik sözleşmesinin içeriğinden, kapsamından, hazırlanma aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlardan, Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile ilişkisinden ve son olarak da gizlilik sözleşmesiyle beraber tüm sözleşme süreçlerinin nasıl yürütülmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

· 4 min read
Bengi O.

İş hayatımızda hatta özel hayatımızda bile çoğu yazışmamızı, belge paylaşımlarımızı e-posta üzerinden yapıyoruz. Kullanım kolaylığı, özellikle mobil cihazlardan da erişebiliyor olmamız e-postanın bize en cazip gelen özelliklerinden bir tanesi. Ancak güvenilirliğini de bu özelliklerle beraber sorgulamamız gerekiyor.

Hepimizin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı bilgisini kesin olarak almamız gereken yazışmalarımız, belge transferlerimiz olmuştur. Hatta gün geçtikçe olmaya da devam ediyordur. Bu süreçleri e-posta üzerinden yürüttüğümüzde bu bilgiyi sadece karşı tarafın beyanına göre alabileceğimizi biliyoruz. Ancak ya doğru bilgiyi alamazsak?

· 2 min read
Bengi O.

Hepimiz biliyoruz ki iş hayatımızda ödeme talimatlarını yetkili kişinin imzası olmadan bankalara teslim edemeyiz. Yetkili kişiler de zaten her türlü ödeme sürecinden haberdar olmak ister. Tabii günümüzde çoğu şirket geleneksel yöntemle ödeme talimatlarını yetkili kişinin imzası ile bankaya elden teslim ediyor. Ancak bu durum büyük bir zaman kaybına sebep olmaktadır.

Çoğumuz aşinayız ki, bu tür ödeme talimatlarına onay verecek kişilerin işleri gereği yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri çok sık olmaktadır. Böyle zamanlarda ödemeler için bankaya talimat verilmesi gerektiğinde işler çıkmaza girer. Şirketin çok sayıda bekleyen ödemesi vardır ve yetkili kişinin imzası olmadan ödeme talimatlarını bankaya elden teslim edilememektedir. Peki elden teslim etmek yerine yetkili kişinin bulunduğu yerden e-imza veya mobil imzası ile imzaladığı ödeme talimatını elektronik ortamda bankaya gönderemez miyiz?

· 3 min read
İrem G.

2011 yılında yayınlanan e-Yazışma Projesi ile kamu kurum ve kuruluşları arasındaki resmi yazışmaların elektronik ortamda güvenli bir şekilde yapılmasını sağlanmıştır.

Basit bir biçimde açıklamak gerekirse; e-Yazışma Paketi, bir yazı (üst yazı), varsa yazının ekleri, yazının kim tarafından kimlere gönderilmek üzere oluşturulduğu bilgisi ve e-imzadan oluşur.

e-imza veya mobil imzaya sahipseniz ONAYLARIM ile e-Yazışma Paketi oluşturabilirsiniz.

· 3 min read
İrem G.

Her geçen gün hayatımıza “e” ile başlayan daha fazla kelime girmeye başladı. e-Fatura, e-defter, e-mühür, e-imza.

Bu yazımızda sizlere e-imza atmak için nelere ihtiyaç olduğunu anlatacağız.